HRVATSKI SVJETSKI SABOR
Broj:  01-11-1/2017.
Poreč, 25.veljače 2017. Godine.

OTVORENO PISMO  PREDSJEDNICI REPUBLIKE HRVATSKE

REPUBLIKA HRVATSKA
Predsjednica
Gospođa Kolinda Grabar Kitarović
Predmet: Hrvatska diplomacija

Poštovana gospođo Predsjednice !

            Hvale vrijedna je Vaša inicijativa da se počne razmišljati o globalnoj hrvatskoj vanjskoj politici na razini svijeta, jer smo svjedoci da hrvatska diplomacija ne ispunjava svoju temeljnu zadaću i najčešće implicira sve veću štetu našoj Hrvatskoj.
            Osobno smo imali prilike upoznati veći broj hrvatskih diplomata diljem svijeta i sa njima ostvariti konkretne kontakte putem kojih smo se uvjerili da gotovo 90% njih uopće ne zastupa interese naše Domovine, nego naprotiv da rade protiv interesa Naroda, zemlje i države Hrvatske. Uvjerili smo se da Hrvati diljem svijeta nemaju sugovornika u tim diplomatskim predstavništvima, jer se većina tih hrvatskih diplomata odnose prema Hrvatima na osobito neprimjeren način, često ih etiketirati Ustašama po starom receptu bivše Jugoslavije.
            Naravno imali smo priliku susresti se sa osobito časnim diplomatima, koji su se pokazali istinskim hrvatskim domoljubima, ali smo se uvjerili da su upravo takvi diplomati najčešće šikanirani i na razne druge načine progonjeni, tako da  nakon isteka mandata više nisu bili u funkciji naše diplomacije, što je nedopustivo. 
            Temeljem spoznaja o stanju hrvatske diplomacije i zahvaljujući Vašem pokretanju procesa za rješavanje ovoga gorućeg problema slobodni smo Vam predložiti:

                                                     - 2  -

  1. Da se na razini svijeta raspiše natječaj za odabir hrvatskih diplomata.
  2.  Da se posredstvom natječaja dade poticaj izbora mladih i visoko obrazovanih osoba koje aktivno poznaju i operativno koriste minimalno dva ili više stranih jezika.
  3. Da se na natječaj mogu javiti svi mladi ljudi iz Hrvatske i svijeta, koji ispunjavaju natječajne uvjete.

      Realno je očekivati da će se na ovaj natječaj prijaviti nekoliko stotina mladih osoba koje ispunjavaju natječajne uvjete, što otvara široku mogućnost primarnog odabira stotinjak najboljih, sa kojima bi se trebalo raditi mjesec ili dva mjeseca kako bi ih se moglo upoznati sa diplomatskim zadacima i obvezama, koje moraju ispunjavati i tek tada ih raspoređivati na diplomatska predstavništva po svijetu.
      Spremni smo Vam biti na usluzi ukoliko Vi ocijenite da Vam na bilo koji način možemo služiti, kako bi se odnosi hrvatskih diplomata prema korisnicima njihovih usluga, kao i njihov odnos prema Narodu i Državi Hrvatskoj unaprijedio u korist boljeg sutra.

S poštovanjem  
                                                                                                    Mr. sc. Niko Šoljak