Svečana sjednica Hrvatske akademske zajednice u Domovini i Dijaspori

U subotu 9. ožujka 2013. godine u prostorijama Prosvjetno-kulturne i humanitarne udruge "Belot klub Velebit" na Trgu bana Josipa Jelačića 15 u Zagrebu održana je svečana sjednice Hrvatske akademske zajednice domovine i dijaspore i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori na kojoj su počasnim članovima proglašeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač , koji su kao osloboditelji od fašizma i okupacije proveli nekoliko godina nevino zatočeni u zatvoru Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj državi.

Bila je to rijetko viđena svečanost u programu koji je trajao skoro tri sata, gdje su među govornicima bili član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine dr . Stanko Slišković , predsjednik HAZUD-a Hrvatska, Srećko Sladoljev , Predsjednik HAZUD-a - Basel , Dragan Hazler , potpredsjednica HAZUD Basel i HAZUD Hrvatska Emilija Herceg iz St. Gallena , Švicarska, diplomat i publicist Tomislav Sunić , profesor u mirovini Ante Lauc , tajnica HAZUD-a Hrvatska, Nada Landeka , predsjednica Kulturno umjetničkog društva Fala iz Schafhausena , Švicarska Ruža Studer , te članovi HAZUD-a Slobodan Lang i Emil Čić .

Uz spomenute riječima zahvale i pouke nam i svijetu, obratio se i general Mladen Markač , koji je naglasio pravednost i čistoću, svoju i hrvatskih generala i vojnika u pravednom i obrambenom ratu protiv agresije i Oto Reisinger koji je opet ponovno ne samo karikaturom, već i riječima uspio nasmijati nazočne.

Svečanu sjednicu su glazbom i prigodnim pjesmama poduprli glazbenici iz klape Levanda , Damir Topić, Marijo Kulišić , Vedran Klisarić i Krešimr Barun.

Uz naše zaslužne generale, proglašena je i najžena za 2012. godinu. To priznanje dobila je novinarka i donedavna urednica na hrvatskoj javnoj televiziji, Karolina Vidović Krišto , koja je zbog svoje hrabrosti i osude nenormalnih ponašanja i podučavanja smijenjena s uredničkog mjesta. U obrazloženju ona je dala najveći doprinos za fizičko i mentalno zdravlje Hrvata, ali ne samo našeg naroda već i šire, jer se pošast nenormalnog širi kao kuga cijelim svijetom.

Priznanje Uzorita žena zbog djelovanja na ostvarivanju ciljeva Akademije za godinu 2012. uručeno je gospođi Nadi Landeka , tajnici HAZUD-a Hrvatska i predsjednici Udruge za zaštitu žrtava pravosuđa.

Svi govornici, ocijenili su važnost rada za opće dobro hrvatskog naroda i svih ljudi, a predsjednik HAZUD-a je nazočnima govorio i o povijesti nastanaka akademija u dijaspori od prve židovske do danas, te njihov doprinos u očuvanju narodnih i općih vrijednosti.

Prostor je bio dupkom pun, jer se na svečanost odazvalo dvostruko više uzvanika od 60 najavljenih, no atmosfera i ukras dvorane s karikaturama Ota Reisingera koji je za svoj rad dobio još jedno više nego zasluženo priznanje, kada već nije postao akademik one Akademije koja je toliko puta mijenjala ime, stvorili su ugođaj prave umjetničke galerije.

O Reisingeru i njegovom veličanstvenom djelu, govorila je povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak .

Uz Ota Reisingera testimonije za redovno članstvo HAZUD-a primili su sljedeći akademici: gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić , Prof. dr . Josip Sučić , poduzetnica Gjurgica Roupec , političar Miljenko Marić, dipl . ing Roman Matus , prof . Zdravko Vampovac , informatičar Dalibor Lucic i književnik Janko Bučar

Zahvalnice su primili sljedeći zaslužni javni djelatnici: Niko Šoljak , prof . i predsjednik Hrvatskog svjetskog sabora Dijaspore - za dugogodišnji rad na povezivanju Domovine i Dijaspore , Ruža Studer , predsjednica Kulturno umjetničkog društva Fala iz Švicarske, Schafhausen za njezino zalaganje na očuvanju kulturne baštine Hrvata i promicanje hrvatskog ugleda, Roko Šikić , predsjednik Udruge Volim Hrvatsku i predsjednik Udruge za zaštitu prava dužnika, radi njegovog višegodišnjeg zalaganja na pomoći malom čovjeku , Željko Vinski, dipl .ing. - predsjednik Hrvatske stranke zajedništva - za doprinos na području zajedništva Hrvata u Domovini i izvan Domovine, Igor Arambašić , vlasnik OPG-a, za doprinos na organizaciji svečanosti i zalaganju za HAZUD , Srećko Cvitanović , predsjednik Zdruga hrvatske obrane, i najstariji preživjeli sudionik Bleiburga i pokojni Lujo Medvidović , odvjetnik, za autorsko sudjelovanje i suradnju sa HAZUD-om, književnik, pjesnik.

Bila je zanimljiva i poruka nadarenog i uspješnog znanstvenika Davora Pavune koji je pozdravio skup sa željama za ustrajnost u radu za opće dobro hrvatskoga naroda, bez nepotrebnih podjela, što je bio i glavni moto svih govornika.

Zanimljivo je i poticajno razmišljanje jednog od novoprimljenih članova koji je izrazio nadu da će HAZUD dati sljedećeg hrvatskog nobelovca, pored idejnog začetnika Lavoslava Ružičke i jednog od utemeljitelja Vladimira Preloga . Za naglasiti je da su među mnogim već preminulim članovima bili i prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, najzaslužniji za stvaranje moderne i demokratske hrvatske države u uspješno vođenoj obrani od agresije i okupacije, Bruno Bušić , Vlado Gotovac, Ivo Robić , Vice Vukov , Franjo Kuharić, Bernard Luketich , te mnogi drugi preminuli domoljubi i demokratski opredijeljeni u svojim svjetonazorima, a neki koji su prije ili kasnije shvatili pogubnost svakog totalitarizma ne samo za hrvatski narod.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori danas broji 163 živućih članova - istaknutih znanstvenika, književnika, pjesnika i gospodarstvenika. Hrvatska akademska zajednica Domovine i Dijaspore - HAZUD nastavak je djelovanja HAZUD Basel u Hrvatskoj i to naročito na povezivanju Domovine i Dijaspore, na očuvanju kulturne i nacionalne hrvatske baštine, te djelovanju na projektima obnove gospodarstva, poljoprivrede, ekologije i drugim značajnim projektima za hrvatski narod uz kulturu, znanost i umjetnost.

Za vrijeme trajanja izložbe karikatura do nedjelje 17. ožujka, bit će omogućeno nabaviti do sada objavljene naslove književnih djela, poezije, proze i dječje slikovnice članova HAZUD-a po povoljnim cijenama, a uz malo sreće u druženju s autorima i njihovim potpisima, ponajviše u popodnevnim satima.

Oto Reisinger će pak crtati portrete po cijeni od 200 kuna u vremenu od 11,00 do 13,00 sati svaki dan, a moći će se kupiti I preslike izloženih karikatura s posvetom po istoj cijeni od 200 kuna. Dio prihoda namijenjen je u humanitarne svrhe.

hrvatski akademik Janko Bučar

http://www.youtube.com/watch?v=_43du61ZQVw - govor generala Markača