Seljak i Političar

Dođe političar u posjetu svome bratu seljaku.
Seljak ispeče janje, spremi bogatu spizu kako bi ugostio brata kojeg dvadeset godina nije vidio.
Nakon obilnog domaćeg jela i vina od grožđa, političar zbunjen ( što je kod političara rijetkost) u debelom hladu pod murvom(dudom)jednom od najstarijih u mjestu neki kažu da je star preko dvjesto godina.Doduše po opsegu od 3,3 metra dužna mogla bi to biti i istina.
Drvena klupa stol od hrastovine debele 8 centimetara širine metar i pol l dug 3,5 metra debela hladovina idealan ambijent za otvaranje duše..
Seljak. Reci mi brate kako vladaš?
Političar Teško brate došla su teška vremena
S. Kako a mi seljaci mislimo obrnuto, bio si u vladi Mesić,
P. jesam ali on je bio kratko vrijeme.tu se nismo mogli puno okoristiti.
S. Bio si u Manolićevoj vladi, Doduše Manolić nije zgrabio bogastvo, ali si ti to mogao bolje za sebe iskoristiti.
P. Jesam ali Manolića smo brzo smijenili.
S. Bio si u vladi nacionalnog spasa, Gregorić koji je sebi osigurao financijsku i političku egzistenciju i danas iz sjene vlada.
P.Bila su to dobra vremena imali smo sve što smo htjeli za mene danas je to prošlost.
S. Bio si i u Šarinićevoj vladi kada ste darovali tunel učku da gospoda ubire novac na tunelu kojeg je cijela hrvatska gradila.Valjda si i ti od tog kolača dobio dio.
P. Jesam ali to sam brzo potrošio
S. Bio si i u vladi Valentića kada sete raspolagali milijardama ,kako se je on snašao postao je naftni biznismen žive ko Bog a ti se žališ.
P. To su bila zlatna vremena,svima nam je bilo dobro, živjeli smo ko bubreg u loju
S, Bio si i u Matešinoj vladi vidiš kako se je on snašao.
P. Ja sam živio dobro uživao sam ne mogu se požaliti
S. Bio si i u vladi pok Ivice Račana On je pokoj mu duši otišao na onaj svijet ali si ti ostao.
P. U pravu si nastavali smo uživati u blagodatima vlasti.
S. Bio si u vladi Sanadera vidiš kolike milione eura je on zaradio,svu obitelj je zbrinuo valjad si i ti koji euro stavio u džep.
P. Jesam ne mogu se požaliti ali sam sve morao potrošiti da ne završim iza brave kao što je završio Sanader.
S. Sada si u Vladi Kosorice na što se sada žališ.
P. Živim dobro imam sve privilegije ali brate počeo me hvatati satrh ,bolje reći panika što će biti ako na slijedećim izborima ne pobijedimo ,razapet će nas kao što sada mi razapinjemo Sanadra, Polačeca i druge ,koji su nam jedini aduti sa kojima narodu kažemo da smo ti za koje narod treba glasovati da smo za pravdu ,za borbu protiv mita korupcije i kriminala da smo za socijalnu pravdu , da dijelimo narodu novac. Otpisali smo za 500 branitelja njihove kredite platili umjesto njih. Jakovčiću dali zemlju na 66 godina Kerumu dali sve što je tržio,sve što netko traži dajemo kako bi garđani hrvatske znali da mi nismo škrti da mi mislimo na njih.i da nam trebaju dati svoj glas kako bi se i ubuduće brinuli za hrvatsku i njene građane.
S.Kakva vam je svjetska politika.
P. Tu stojimo dobro Slovencima smo dali dio mora i kopna oni su na našoj strani, Srbima smo dali dio kopna, Cenogorcima smo dali dio mora i kopna Talijanima smo predali Istru i do otoka, Austrijancima i njemcima smo dali banke i telekomunikacije, Mađarima inu i podravku . Dat ćemo im izlaz na more ako budu tražili, tako da smo svakom susjedu nešto darovali i oni su na tome zahvalni.
S.Branitelji se bune i kaže da nije to Hrvatska za koju su ginuli.
P. To je grupa neodgovornih nezahvalnika sa njim ćemo mi lako
S. Pa koga se onda bojite ,kada je Vaša pobjeda na izborima osigurana?
P. Sinjana i Sinja znaš ti njih oni su pokorili turke oni mogu sve jer jedan Ninjanin vrijedi kao tisuću drugih.
S Kako to misliš.
P. Jesili vido na alki mi prolazimo oni žvižde, jednome smo uspjeli glavu zabiti u konjski izmet a da nam na vrijeme nije došlo pojačanje mi bi završili u septičkoj jami
S. Doduše svatko danas ili sutra završi gdje mu je mjesto ali Ti si još na vlasti.
P. Jesam brate ali se bojim što će biti sutra kada ne budem na vlasti vidiš kakva su vremena do sada smo mislili da ćemo vječito vladati vidiš što se sada događa više nismo sigurni pa se bojimo
S Jesi li ti nekoga ubio,jesi li nekoga uništio njega ili njegovu porodicu.
P. Ne nisam direktno nikoga uništio niti nečiju porodicu ali se šuška da smo mi za sve krivi a mi nemamo pojma o čemu se priča i zašto nas narod optužuje.
S. Tko je prodao firme bolje reći poklonio,tko je poklonio banke, tebe barem ne treba biti strah jer će ti sigurno pomoći oni kojima si ti pomogao da opljačkaju hrvatsku i hrvatski narod. Oni su puni novaca sigurno te neće pustiti na ledini.
P. Oni će mi pomoći jer je i njima to u interesu ali ni oni nisu više što su bili narod ih je pročitao pa više ne mogu narodu prodavati rog za svijeću.Panika je i među njima znaju da su opljačkali narod i ako to narod sazna i od njih traži da narodu vrate narodno što će onda biti
S. Ništa vratit će narodu narodno i tako to nikad nije bilo njihovo.pa što
P. Kao ti to tako jednostavno kažeš.kao da će oni moći živjeti bez tog bogatstva.
S. Mi seljaci kulturno kažemo kako došlo tako ošlo ili po onoj narodnoj s vragom došlo sa vragom otišlo.
p. Nama treba sada pomoć da uđemo u europu a kada uđemo u europu onda ćemo se zaposliti u europi ,dobiti ćemo zaštitu Europe a do tada nam treba tvoja pomoć kako bi pomogao da Hrvatska postane 28 članica EZ.
S. Predsjednica Vlade gosp. Jadranka Kosor kaze " Kada uđemo u EZ da ćemo mi za svaki euro koji damo njima dobiti tri eura jeli to istina ?
P. Je to je istina naša predsjednica Jadranka Kosor nikad ne laže za jedan euro koji mi njima damo oni će nama dati tri eura.
S. To nije moguće. Danas mi seljaci za svaki euro što dobijemo moramo dati tri eura ako ću ja za svaki dati euro dobiti tri odmah idemo u EZ.da im ja dam ovo malo moje ušteđevine da oni meni daju tri puta više.
P. Stani ti bi odmah trgovao, najprije trebamo mi ispuniti sve njihove uvjete predati im Hrvatsku na upravljanje pa će onda oni nama za jedan euro dati tri.
S. Znači mi njima damo sve što imamo a oni će onda nama za jedan euro koji im damo nama dati tri.
P. Nije to baš tako ali nešto slično tebi je to teško razumiti.
S. Znam ja sam seljak ali te molim objasni mi baš ne razumim,
P. Što da ti objasnim kada je sve jasno ko dan.
S. To mi njima jasno . Mi im damo sve sto traže a oni nama za jedan euro daju tri. Ako ja njima dam sve na upravljanje od kuda ću ja imati eure da im dam kako bi oni meni dali tri puta više.
P. Kako da ti objasnim ti ćeš biti u europi i moći ćeš zaraditi pa ćeš imati eure.
S. Zašto da ja radim kod njih a imam moju njivu i moju zelju neću ja valjda postati najamna radna snaga na mojoj njivi.
P. ne samo ćeš morati raditi suvremeno europa je suvremena kod nje i seljaci moraju biti suvremeni, viši nivo razumiješ li.
S. Ne brate baš te ništa ne razumim ništa mi nije jasno . Ti znaš nas seljake mi ti znamo obrađivati zelju, osigurati hranu za obitelj nešto prodati i koju kunu staviti sa strane za stare dane da djeci ne budemo na teret. Neka te to ne brine. Ima puno stvari koje nama seljacima nisu jasna pa živemo Nego reci kako ti mi seljaci možemo pomoći.
P. Vi seljaci nam trebate pomoći Mi smo Vam pomogli dali smo vam ministarstvo poljoprivrede. Ministra da se o vama brine ,dali smo vam poticaje, doduše draža nam je uvozna hrana nego vaša jer na uvoznoj zarađujemo nekoliko puta više ali ni vama nije loše.
S. Da imamo ministra poljoprivrede fizički ste uništili jadnog čovjeka jedva se kreće, kao da on sam jede naše proizvode. Uništili ste seljaka, koji mora na ulice da bi uopće znali da postoji i sada tražite da vas isti taj seljak spašava.
P. Seljaci su uvijek spašavali vladu kao i sindikati kojima damo neku siću i oni nam služe Recite što da Vam damo i da možemo mirno spavati
S Nama ništa ne treba mi imamo sve, živimo od svog rada i trpimo dok možemo.
P. Zar vama baš ništa ne treba
S Treba treba ali ne znamo kako da to ostvarimo
P. Reci što ako možemo pomoći pomoći ćemo.
S. Možete pomoći ali nećete.
P. Kako znaš, kada smo ovdje da ti pomognemo reci što treba da učinimo
S. Ništa baš ništa ali ako hoćete pomoći siđete sa vlasti onda će te nama seljacima pomoći i svima drugima će biti bolje.
P. Ti si poludio tražiš nemoguće. Vidim ja brate da se ti u ovih dvadeset godina ništa nisi promijenio. Seljak ostaje seljak.

Brač, kolovoza 2011. godine Niko Šoljak