HRVATSKI SVJETSKI SABOR
HRVATSKI SVJETSKI SABOR

Broj: 01-11-18/2011.

Poreč, 17. veljače, 2011. godine.                                                       

                                                        REPUBLIKA HRVATSKA                                                                     SABORU RH
                                                              PREDSJEDNIKU RH
                                                               VLADI RH
Predmet: Branitelj Damir Purda

Hrvatski Svjetski Sabor kao jedinstvena organizacija domovinske i iseljene Hrvatske traži hitnu intervenciju od Vlade, Sabora, Predsjednika RH i svih državnih institucija u RH koje su, po Ustavu i zakonima RH, dužni štititi i zaštititi hrvatske građane na cijeloj našoj planeti. 

Nedopustivo je i ponižavajuće su izjave Predsjednice Vlade RH i drugih državnih dužnosnika koji ne izvršavaju osnovne Ustavne i Zakonske obaveze, te koji ne obnašaju javne državne funkcije na način kako ih je narod obvezao kada im je povjerio vlast i za to bogato financijski nagradio. Nitko u Hrvatskoj i na kugli zemaljskoj ne može razumjeti kako Hrvatska vlast može dopustiti da hrvatskom branitelju, koji je oslobodio Hrvatsku od okupatora u krvavom ratu, da mu okupator sudi za to što je branio i od njega obranio svoju zemlju, državu i narod.

Tko će našem napaćenom hrvatskom narodu obrazložiti:

1. da hrvatskom branitelju sudi država koja ga je napala na njegovom ognjištu,                                   zarobila i držala u koncentracionom logoru gdje ga je mučila i nad kojim je  provodila okupacijske torture;

2. da mu sudi  samo zato što se suprotstavio agresoru, koji je napao njega, njegov narod i njegovu zemlju;

3. da mu sudi agresor od kojeg je branio svoje ognjište samo zato što je, kao savjesni                        domoljub izvršavao svoju svetu dužnost, branio i obranio svoj narod i Državu Hrvatsku od tog istog agresora...

To je isto kao da nacisti i fašisti sude partizanima zato što su ih protjerali sa svoje zemlje koju su napali. Gospodo, zna se kakva bi pravda toga suda bila primijenjena i kakva bi presuda bila donesena, kao i što se zna kakva će pravda i presuda biti kod okupacijskog srpskog suda.

Dozvoliti da agresor sudi žrtvi te agresije nije samo pravno pitanje nego prvenstveno velika sramota za Vladu RH, za Sabor RH, za Predsjednika RH, za cijeli Hrvatski Narod. Posebno je to ponižavajuće i sramotno za sve branitelje RH, te ispod svakog moralnog ljudskog dostojanstva. Agresor sudi borcu koji se borio protiv tog istog agresora je iritirajuće i uznemiravajuće za sve pripadnike Hrvatskog Naroda. To je direktan udar koji vodi novom još žešćem sukobu Hrvatskog i  Srpskog naroda, to je izazivanje nacionalne mržnje.

Hrvatski i Srpski Narod mora zakopati ratne sjekire. Naši narodi moraju se okrenuti budućnosti i za nju živjeti i raditi. Oba naroda imaju pravo na mir i bolje sutra, a to morate osigurati vi kojima su ti narodi povjerili vlast na izborima nakon rata. Pozivamo Hrvatski i Srpski Narod da se svim demokratskim sredstvima suprotstave, svaki u svojoj državi i šire, protiv izazivača sukoba, protiv svih onih koji na bilo koji način dijele i svađaju narod, kako bi sa njim lakše vladali. Hrvatskom i Srpskom narodu je dosta krvi njihovih sinova i kćeri, dosta  je svađe, dosta otvaranja krvavih rana koje još nisu zacijelile.

Neprijatelji jednog i drugog naroda rade sve da te rane nikad ne zacijele, jer oni jedino tako mogu vladati tim narodima. Pa tko je onda taj njihov najveći neprijatelj? Oba naroda su osuđena na suživot i samo zajedničkim međusobnim poštovanjem, uvažavanjem i ravnopravnim međusobnim odnosima, mogu stvarati bolju i sretniju budućnost.

Suđenje Branitelju Damiru Purdi je suđenje pravdi, moralu i najsvjetlijim ljudskim vrijednostima, to je javno suđenje Hrvatskom Narodu i Državi Hrvatskoj, suđenje Srpskom Narodu i Državi Srbiji, suđenje odnosima Hrvata i Srba u Hrvatskoj i u Srbiji i u cijelome Svijetu. To je suđenje moralu pravdi i svim ljudskim vrijednostima. To daje materijal za međusobnu svađu od ulice do vrha države. To je materijal koji otvara krvave i nezacijeljene rane iz netom završenog krvavog rata. Rane za koje se svaki pošteni Hrvat i Srbim bore da budu što prije zacijeljene. Ovim suđenjem te rane se otvaraju.

Pozivamo sve prozvane, odnosno od naroda zadužene da poduzmu mjere koje su im na raspolaganju kako bi zaštitili branitelja Damira Purdu i time zaštitili sebe, narod i Državu Hrvatsku.

 

Hvala

                                                                                              Predsjednik:

                                                                                              Prof. Niko Šoljak