Nakon kontraverznih informacija, vezanih za Hrvatsku i Dijasporu, zamolili smo Niku Šoljka prof.  Predsjednika Hrvatskog Svjetskog Sabora  da nam  odgovori na nekoliko osobnih i općih pitanja. 

P.Koliko dugo se bavite odnosima među Hrvatima u domovini i u svijetu?.

O. 1969. godine napustio sam Hrvatsku i zaposlio se kao radnik u Njemačkoj. Pet mjeseci sam kopao kanale dok se nisam naučio služiti njemačkim jezikom. Tada su mi priznali diplomu inženjera te sam se zaposlio na stručnim poslovima gdje sam imao tri puta veća  primanja nego na gradilištu. Mojim boravkom u Njemačkoj upoznao sam se sa životom i radom Hrvata koji su u ono vrijem preko 95% išli trbuhom za kruhom, a cca 5% su bili politički emigranti. Život naših radnika u Njemačkoj bio je veoma težak, ispod ljudskog dostojanstva. Sami smo sebi morali prati rublje, kuhati  i biti odvojeni od obitelji u Hrvatskoj. To je bio praktično sistematski egzodus Hrvata koji su silom prilika morali napustiti Hrvatsku. Njihove porodice su uništene ,njihova djeca su odgojena bez roditelja, najčešće su te obitelji razrušene samim time što su se  djeca odgajala odvojena od roditelja. Sa novcem roditelji nisu mogli kupiti dječju ljubav . Jedna anketa koju smo proveli na  uzorku od 1000 obitelji daje katastrofalne  pokazatelje,  73% obitelji su razdvojene i nikad nisu uskladili međusobne odnose. 22 % su se odselili iz Hrvatske i u Hrvatsku se ne misle vratiti jer su njihova djeca odrasla i odgojena u Njemačkoj,  praktično su se asimilirala, čak mnogi i ne govore hrvatskim jezikom i ne osijecaju se Hrvatima. 3 % se doškoluje otvaraju svoje firme postaju uglednici u biznisu. Mnogi su svjetski poznati znanstvenici neki su i voditelji znanstvenih instituta i postali svjetski najpoznatiji znanstvenici,  2%  završava praktično na ulici sa  totalnim gubljenja identiteta. Za njih porodica ne postoji , žive od danas do sutra, postaju socijalni slučajevi praktično izgubljeni u vremenu i prostoru.

p. Kada ste rekli mnogi su postali svjetski uglednici. Mislite na Prof. Davora Pavunu i Prof. dr. Ivana Đikica,Dr. Vranica u Torontu i mnogi drugi  u SAD.

O. Oni su briljantni primjeri ima i drugih kao dr. Nenad Ban dr. Mladen  Petrarvic u Austrliji i dr. da ih ne nabrajam. Nažalost mi u Hrvatskoj o njima malo znamo i ne želimo da znamo

P. Zašto je to tako?.

O. Mi smo ponekad  čudan narod, nama je draže tuđe blato nego naše zlato ,Vaše pitanje zašto je to tako mislim da treba odgovor tražiti u našoj povijesti i stoljetnim okupacijama po neprijateljima Hrvatske i diktatorskim režimima,a djelomično i u  našem vjekovnom sluganskom mentalitetu, koji je nastao iz povijesnih  okolnosti. Vidite od kada imamo svoju državu mi se natječemo tko će vise služiti moćnicima izvan Hrvatske, tko će više oblatiti Hrvate, tko će više Hrvata optužiti. MI smo proizveli Hag da bi sudili našim oslobodiocima . Umjesto da mi služimo svom narodu i svojoj državi Hrvatskoj  naše rukovodstvo  služi  našim neprijateljima.

Mojsiji je trebalo 40 godina da bi Zidovi  od sluga postali slobodni ljudi, koliko će nama trebati teško je predvidjeti.

P. Pripremajući se za ovaj intervju našla sam podatak da ste 1973. godine partijaški  kažnjeni jer ste svoju garažu povećali za 3 m2. Zar je u građevinarstvu  vladao takav red?.

O. Ne u građevinarstvu je red bio kao i danas, ali za nekoga tko se nije pokorio i tko nije  služio sustavu tražila se dlaka  u jaju.

P. 1977. godine pokreni ste imovinski spor sa gardom Porečom kako je to završilo?

O. Spor nije još okončan.

P. To je 33. godine, zar je moguće da jedan obični imovinski spor traje tako dugo?

O. Suce postavlja politika oni sude kako politici odgovara a kada ne mogu presuditi u korist politike onda se taj spor ne rješava, tako da nikad ne bude završen.

P. Devetnaest godina imamo svoju Državu Hrvatsku. Zar nisu nastale demokratske promjene u odnosu na bivši jednopartijski sustav?

O. Ne nisu niti će nastati dok vlast u hrvatskoj ne preuzmu hrvatski domoljubi kojima je narod i Država Hrvatska svetinja, kako to kaže uvaženi branitelj ,čovjek koji je preživio Blajburšku tragediju gospo. Srećko Cvitanović...

P. 1980 godine prekršajno kažnjeni ste od suca za prekršaje sa 700,00 dinara jer ste od svog stambenog kredita kupili dvije baterije za bide, dva štednjaka i  2 kade?. Kako na to gledate danas?

O. Nikad nisam podnosio birokraciju koja uzima sebi za pravo da donose i primjenjuju zakone koji idu na štetu naroda, a sebi daju veća prava i privilegije..   

P. 1982 godine u jednom pismu Ministarstvu unutarnjih poslova bivše Jugoslavije napisali ste veoma kritično pismo koje je izazvalo veliku reakciju i Vama osobno nanilo  probleme. Tada ste između ostalog napisali " Ukoliko se nešto ne poduzme protiv birokracije  ona će vladati dok mogne vladati, a kada ne mogne vladati uzet će oružje protiv koga ?

O. Da u pravu ste u roku od osam dana na pismo je uslijedila službena reakcija .Pismo sam povukao i nisam imao posljedice ali nažalost bio sam u pravu nakon 8 godina izbio je rat, koji  se  je mogao izbjeći da tadašnji vlastodršci nisu bili toliko zasljepljeni i zaljubljeni u sebe i vjerovali  da su vječiti i da će država Hrvatska pripasti njima ( Doduše većini od njih je i pripala i danas je imaju!!!!! ).

P. 1984 godine ste kažnjeni sa 2.000,- dinara i tri mjeseca  uvjetno zatvora jer ste općinskog službenika nazvali kretenom i pokvarenim birokratom. Kako ste to mogli ?

O. Rekao sam mu istinu, a istina boli. Te pokvarene birokrate štite zakoni koji su oni sami donijeli, da bi sebe zaštitili i danas su pojedini državni dužnosnici zaštićeni kao rijetka vrsta životinje, iako oni nisu životinje.

P. Danas imamo demokraciju i sve je drugačije zar ne ?

O Varate se ništa nije drugačije čak je mnogo gore tada smo imali jednu partiju ,koja je bila krojač sudbine, a i odgovorna za propuste. Postojala je hijerarhija vlasti. Danas imamo više partija, a odgovornost nema nitko . Današnje partitokratsko vladanje je gore i opasnije po narod i državu od jednopartijskog sustava, jer nema osobne  odgovornosti. Pokrade se cijela država, zaduži se narod, ne nudi se nikakva budućnost,državna poduzeća ne plaćaju svoje obaveze, političari kradu narodnu imovinu na sve strane, radnici su dovedeni do prosjačkog štapa i nikome ništa.. Hrvatski narod je  uveden u zonu dužničkog ropstva jer je vanjski i unutarnji dug prešao granicu dvostrukog BDPa u posebnu zonu ropstva i ljudskog siromaštva-dostojanstva dovedeni su umirovljenici jer od mirovine ne mogu preživjeti.Ne tako davno političari iz vlasti su govorili: " Šalji sve u privremenu mirovinu ,na biro rada  u stečaj..." Vlastodršci ništa nisu krivi..Kriv je netko drugi oni su nevini sveci koji su spasitelji naroda i države..Da nije žalosno bilo bi smiješno.Tko je pokrao narod i državnu imovinu koju su Hrvati stvarali od stoljeća sedmog? Tko je uništio gospodarstvo ?Tko je prodao hrvatske banke? Hrvatski " Telekom", Inu ? Tko je rasprodao najveća kapitalna poduzeća u Hrvatskoj?Tko je iznio novac iz Hrvatske?.Prema poznatim uvrđenim činjenicama iznijeto je iz Hrvatske 19,6  milijardi dolara.Tko sada tim novcem kupuje Hrvatsku ? Tko s tim novcem  vlada Hrvatskom? Imate li odgovor na bilo koje postavljeno pitanje. Nemate, a zašto nemate.? Zato jer je danas u Hrvatskoj  poznati harači model: Kadija te tuži kadija te sudi, kadija donosi zakone.!!!.

Nažalost tako je od kada ja znam za sebe. Samo sto iz dana u dan postaje sve gore i gore.

P. Izabrani demokratskim putem imaju pravo vladati kako misle da je najbolje.

O. U pravu ste. Danas Hrvatskom vlada onaj tko vlada HRT kao najvećom medijskom tvornicom.

p. Plaćate li TV pretplatu

O. Ne

P .Zašto ne?

O. TV pretplata je harač, kao što je na pr. mostarina za vrijeme Turaka. Ako se radi o pretplati, znači da sam se ja pretplatio na korištenje odrađene usluge.,. Ja se nisam pretplatio na  nikakvu uslugu i ne želim plaćati nešto na što se nisam pretplatio.Nažalost danas u hrvatskoj cca 30% sredstava poreznih obveznika odlazi na nadri institucije i razno razne namete koji su sami sebi svrh..

P. HRT Vas je tužio i presudom br. Gž. 3109/06-2 prisilio da platite 721,71 kunu toliko je iznosila pretplata i sudski troškovi. Kako ste izgubili spor?

O. Ponavljam u Hrvatskoj ne samo da Vas kadija tuži i sudi nego kadija donosi i Zakone. Po kojima vas tuži i sudi. Tako za gosp. Vladimira Šeksa kažu da je  tsunani- elementarna katastrofa hrvatskog zakonodavstva.

P. Danas je ipak demokracija niste li malo pretjerali?.

O. Ovo što mi danas imamo i kako se manipulira sa narodom, mi se ne razlikujemo od robova. Divlji kapitalizam kojeg je Europa prolazila početkom prošlog stoljeća  je bio jedno, dočim je danas drugo.

P. Kao to mislite?

 O. Početkom prošlog stoljeća, a naročito polovinom istog ljudski i građanski moral je bio na visokoj razini, znanje malo, materijalne snage male. I taj  kapitalizam se dograđivao  i danas u Zapadnoj Europi imamo moderni kapitalizam kao Švedska i neke druge zemlje . Kapitalizam u kojem je ugrađena socijalna komponenta veća nego je bila u socijalizmu. Danas nakon 60 godina moral je ravan nuli, znanje je ogromno, materijalne snage su ogromne. Diviji kapitalizam je poguban za narod i državu što je primjer naših 19 godina vladavine, putem kojeg smo od  bogatog naroda i države doveli narod do prosjačkog štapa, a državu enormno zadužili da je pitanje da li se ikada možemo  osloboditi dužničkog ropstva.

P. Koordinator ste znanstvenog Skupa koji je održan 9.2. og., gdje je predstavljen program razvoja Hrvatske. Programe koji daju  nadu za bolje sutra, nije li to u suprotnosti sa Vašim prethodnim odgovorima ?

O. Hrvatska nije u bezizlaznoj situaciji još ima nade za spas. Resursi kojima raspolaže RH i geografski položaj joj omogućuju  da može postati partner EU i drugih razvijenih zemalja svijeta. Da bi te komparativne prednosti RH iskoristila treba postojati politička volja vladajućih struktura.

P. Zašto politička volja kada je to gospodarsko pitanje, a ne političko?.

O  Ne samo u RH nego i u svim demokratskim zemljama svijeta politika diktira temeljne postavke gospodarskog sustava, osobito gospodarske strategije koju RH nema i bez koje ne može izaći iz postojeće krize. Politika je alfa i omega života. Bez političke volje u Hrvatskoj se ništa korisno ne može napraviti.

P. Osim Glasa Koncila Mediji nisu ni zabilježili taj  znanstveni Skup, zašto ?

O. To treba pitati njih. Vjerojatno  zato što se radi o programu putem kojeg se u Hrvatskoj otvara 250.000 novih radnih mjesta, gdje je investicija u Hrvatsku cca 30 milijardi EUR-a da Hrvatska ne proda ni 1m2 zemlje i ne investira niti 1 EUR. To je pozitivno, a mediji u Hrvatskoj pozitivne stvari ne prenose iz opće poznatih razloga,t.j sukoba interesnih grupa.

P.: Predsjednički kandidat  g. Nadan Vidošević   na dodjeli "zlatne kune" govorio  o Vašim programima, je li on  član nezavisnog stručnog tima  i Vaš glasnogovornik ?

O. Ne, nije naš glasnogovornik, ali smo mu osobito zahvalni što je, putem HRT, hrvatsku javnost upoznao sa programom, koji može gospodarski obnoviti Hrvatsku  i svrstati je među najrazvijenije zemlje EU. Zahvalni smo mu što je gospodarski program Hrvatskog Svjetskog Sabora za Dijasporu i Domovinu  predstavio javnosti, na način kojeg niti jedan član hrvatske Vlade i Sabora ne bi znao niti pročitati kada bi mu bio napisan velikim latiničkim  slovima.

P.: Ali on nije spomenuo Hrvatski Svjetski Sabor niti tim nezavisnih stručnjaka, koji su nosioci tih programa ?

O: Nije to uopće važno. Važno je da je javnost upoznao sa gospodarskim programom koji Hrvatsku može izvesti iz gospodarske krize. Vjerujemo da je to učinio  sa dobrim namjerama.      

p.: Koordinator ste Tima nezavisnih stručnjaka.  Po čemu se taj Tim razlikuje od gospodarskog Tima predsjednika RH gosp. Ive Josipovica i od gospodarskog Tima  predsjednice Vlade RH gdje. Jadranke Kosor ?

O.: Razlika je kao nebo i zemlja. gospodarski Tim nezavisnih stručnjaka  čine pojedinci koji su cijeli svoj život uložili u znanje, u pošten rad  i žive pošteno od svog rada. Svoje znanje i sposobnosti spremni su staviti u funkciju razvoja Hrvatske za dobrobit  hrvatskog čovjeka. Za svoj rad ne traže nikakvu novčanu naknadu niti članstvo u nadzornim odborima niti na izbornim listićima za Sabor, jer smatraju da su kao neovisni  intelektualci dužni svojim radom stečeno znanje  i Bogom date sposobnosti podijeliti sa svojim narodom i državom kako bi sutra svima bilo bolje, pa i njima samima. To su visoko moralni stručnjaci koji su spremni za svoj narod i državu učiniti sve, a za  uzvrat ne traže ništa. Konačno, da nisu stručni i moralni ljudi onda bi bili članovi tih pustih političkih stranaka, u koje ulaze samo oni koji ne znaju ništa nego slušati naloge partijskih lidera, i biti debelo plaćeni za nerad.

P.: Zar to isto nisu spremni članovi gospodarskih Timova Predsjednika RH Ive Josipovića i Tim Predsjednice vlade Gdje. Jadranke Kosor ?

O.: Za objektivnog sudionika imenom i prezimenom prošlost i domoljublje članova jednog i drugog Tima govore samo za sebe (Čast iznimkama). Konačno, nitko od stručnog  Tima nezavisnih stručnjaka  ne može niti doći u te predsjedničke timove, jer su stručni i pošteni, pa neće slušati ničije dogme nego rade po svojoj savjesti i stručnim uvjerenjima, a to nikako ne odgovara današnjim nositeljima vlasti u RH. Dok je to tako, odnosno dok se bjesomučno provodi negativna kadrovska selekcija na svim razinama vlasti u RH, naša će Domovina stalo propadati  u sve veće krize.

P. Osnivač ste i prvi predsjednik Stranke Hrvatskog Zajedništva, vjerujete li da je moguće postići hrvatsko zajedništvo?

O. Da ne vjerujem ne bi radio to što radim. U Hrvatskoj nemamo niti jednu stranku kojoj je osnovna briga narod, zajedništvo  i država Hrvatska. Stranke međusobno trguju i dogovaraju se oko podjele plijena i to im je glavni zadatak, koji se zove materijalno dobro koje se još dade  prisvojiti. Dokaz je vladavina 19 godina kada smo bili dužni 3,3 milijarde dolara, a danas smo dužni 70 milijardi dolara. Standard hrvatskog čovjeka spao je na 30%  predratnog. Nezaposlenost, bijeda,  neimaština. na svakom koraku. Vrijeme je da se trgnemo i sami sebi kažemo dosta ! ovo je nasa država za nju smo svi odgovorni i moramo početi pozivati na odgovornost pojedince koji nas vode i one koji su nas doveli da smo danas gdje smo. Istinski i predsjednik Stranke Hrvatskog Zajedništva i vođa koji će nas odvesti u bolju i sretniju budućnost je Gosp. Ivo Jolić dipl ing., Kojem ćemo pomoći koliko mažemo. Gosp. Ivi Joliću vjerujemo da je on Mojsije hrvatskog naroda, da će ujediniti domovinsku i iseljenu Hrvatsku i vratiti nadu hrvatskom čovjeku, te časno i pošteno  vladati Hrvatskom za dobrobit naroda i države Hrvatske. Vjerujemo da će Hrvatsku izvesti  iz bijede i da će  Hrvatska biti jedna od najrazvijenijih  država Europe."  Stranka Hrvatskog Zajedništva" prihvaća programe neovisnih  stručnjaka  i učinit će sve da se isti  realiziraju.

P.Očekujete li pomoć Hrvata izvan domovine?

O. Hrvati koji žive i rade izvan RH su nasa nada ,bez njih će biti veoma teško ali na njihovu pomoć možemo računati kada oni vide da su promjene na bolje u Hrvatskoj krenule i da ima nade da se iste provedu.

P Zašto čekaju zašto  odmah ne pomognu sada kada je njihova pomoć najpotrebnija.?

O. Oni su toliko puta izvarani da vise ne vjeruju nikome . To izgubljeno povjerenje treba vratiti djelima, dokazati da smo za promjene i tek onda od njih možemo očekivati pomoć i njihov povratak u Hrvatsku, kao  i njihovo investiranje u Hrvatskoj.

P. Na kraju pitamo vas Zašto hrvatska vlada prihvaća Hrvatski Svjetski Kongres, a ne  prihvaća Hrvatski Svjetski Sabor kao udrugu?

O. Svaka vlada voli  poslušnike kako bi bezbrižnije vladala. "Hrvatski Svjetski Kongres" su pretvorili u ispostavu   HDZ . i oni su  i Dijaspori isto što je Vlada u Hrvatskoj. Zajednički rade i zajednički upravljaju državom i Dijasporom.  Za Vladu RH  priznati " Hrvatski Svjetski Sabor" značilo bi prihvaćanje nacionalnog programa zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske, a to se jednostavno kosi sa interesima onih koji vladaju. Njima  glavni zadatak sačinjavaju podjele i samo podjele dok je zajedništvo hrvatskog  naroda za njih i njihov način vladanja velika opasnost i razumljivo je, sa njihovog kuta gledanja, neće protiv sebe..Takvim načinom vladanja u Hrvatskoj i preko "Hrvatskog Svjetskog Kongresa" Hrvatima izvan domovine vodi u ponor Vladu i narod RH.

P. Vidite li izlaz iz tog začaranog kruga koji nas vodi u ponor?.

O. Vlada RH ima dva  puta, jedan je da nastavi raditi kako radi i tako uvede u još dublje blato sebe i hrvatski narodu ili iskoristi znanje koje joj nude nezavisni stručnjaci i prihvati zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske kako bi se zajednički počeli izvlačiti iz blata u  koje  smo duboko zagazili.

P. Što vi mislite koji će put izabrati?

O. Mislim da će razum pobijediti. Tko će znati?  Ljudska glupost je beskonačna, kako reče Einstein

BB. Hvala Vam.  Hvala  Vama .

Zagreb, 3.3.2010.g.

Slobodno za objavu. BB