HRVATSKI SVJETSKI SABOR

Broj: 01- 1-6/2010.godinu.

22. sijecnja 2010 godine.

                                   OTVORENO PISMO

                                                       REPUBLIKA HRVATSKA                                                                                                         SABORU RH

                                                                     VLADI RH

                                                      SABORSKIM  ZASTUPNICIMA 

 

            Poštovani !                                                                                         

1. Molino Vas da stavite izvan snage neprihvatljiv  Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

                                                                 Obrazloženje

    Zakon o poljoprivrednom zemljištu , koji se primjenjuje od 1. Sijecnja 2010 godine  je neprimjenjiv-neprovediv, nepravedan i suprotan zakonima  EU, gdje je privatna imovina zasticena i neotuđiva i  takav zakon je  štetan za ukupne odnose u društvu. Sa jedne strane  stvara nesigurnost svakog građanian RH koji ima poljoprivredno zemljišet, jer mu svakog dana drzavna administracija  može pokucati na vrata i odrediti kaznu, jer ne obrađuje svoju zemlju. Takav Zakoj je štetan i protu ustavan i u praksi doslovno neprimjenjiv.

   Slazemo se da je neobradjena zemlja sramota za nasu drzavu, dok istovremeno uvozimo prehrambene proizvode, ali to nije pitanje za vlasnika i  poljoprivrednika, nego za drzavnu administraciju, koja regulira uvoz - izvoznu politiku.

1.   Taj Zakon dijelom je prepisan iz  zakona o selječkim radnim zadrugama koji je donesen            poslije drugog svjetskog rata. Isti je  ukinut 1952, kada je donešen Zakon o  samoupravljanju.To je bio partizanski ( boljsevicki ) zakon koji je ostavio tragicne posljedice na hrvatske gradjane,jer su mnogi ljudi bili ubijani ,jer nisu htjeli prihvatiti i provoditi isti.. Nažalost takav teror nad garđanima mozda i danas  nedostaje  pojedincima koji nas  ponovno nakon 60 i vise godian zele vratiti u ta zlocinacka i mracna vremena.

2. Prema ovom zakonu vlasnici ne mogu prodavati poljoprivredno zemnljiste,nego ga  moraju  ponuditi agenciji,koja u stvarnosti ne postoji .Takodjer znamo da ne postoje fondovi  za otkup tog zemljista. To je isti Zakon kojim smo u jednopartijskom jednoumlju kod prometa nekretninama prije prodaje morali ponuditi drzavi ,a  tek ako drzava neće da kupi, bi  izdala  potvrdu na  osnovu koje ste mogli prodavati stan , kuću i drugu nekretninu.To je štetni boljsevicki  Zakon kojeg  nestalgičari zele  reinkarnirati.zar smo opet u boljsevizmu ? ,zar smo opet izgubili slobodu raspolaganja svojom privatnom imovinom.?

3. Molimo Vas za hitnost, kako ne bi nastale  teske  posljedice  primjenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

4. Treba pod hitno raditi na stvaranju  konstruktivnih ekonomskih uvjeta, po  kojima će se poljoprivredna proizvodnja isplstiti . Čim se stvore takvi uvjeti neće vise biti neobrađenog zemljišta,nece vise biti nezaposlenih.. Danas poljoprivredna proizvodnja nije rentabilna i doklen  je  tako, poljoprivredom se mnogi neće baviti; a silom ih ntjerati da se bave poljopriovredom koja nije rentabilna je van zdravog razuma u 21 stoljeću bez obzira što je to Zakonom propisano.

5. Molimo Vas za razumijevanje  i pošten odnos prema građanima Hrvatske  i njihovim slobodama.

U nadi razumijevanja, ostajemo uz  srdačan  pozdrav.

                                                                                                    Predsjednik :

                                                                                                    Niko Šoljak prof. ing.