Broj: 01- 1-4/2010.godinu.

21. sijecnja 2010 godine.

 OTVORENO PISMO

REPUBLIKA HRVATSKA
Saboru RH

Vladi RH
Saborskim zastupnicima

Poštovani !                                                                                        

1. Molimo Vas odustanite  od donošenja  stetnog  Zakona o turističkom zemljištu

   Prema prijedlogu koji su dobili Saborski zastupnici.

2. Donesite Zakon o zabrani prodaje turističkog zemljištu vlasnicima i korisnicima objekata uz more,nego  da se pravo na upravljanje tim zemljištem prenese na  lokalnu upravu  kojim će ona   upravljati i odrađivati godišnju rentu za korištenje istog. Posebno je opasna namjera Zakonom to zemljište proglasiti građevinskim.

3. Godišnja renta od turističkog zemljišta mora biti 100% prihod lokalne uprave koja će na taj prihod plaćati PDV.

                                                                 Obrazloženje

   Usvajanjem Zakona o turističkom zemljištu prema sadašnjem prijedlogu bi bila pljačka hrvatskog Naroda i najnepošteniji zakon odmah iza Zakona o privatizaciji. . Zakonom o turističkom zemljištu bi se  dokrajčio nas Narod ,jer bi mu se oduzelo povijesno vlasnistvo,dio Domovine. jer ce se usvajanjem tog Zakonom osiromasiti drzava i Narod koji je zivotom placao svaki centimetar svoje Domovine.Posebno je opasno to zemljiste proglasiti garđevinskim. Tim činom vlasnicima zemljišta  se daje pravo urbanizacije I gradnje. Cijena zemljista je zanemariva koliko ima stvarnu vrijednost( Zar nismo ništa naučili od istarskog slučaja kada je zemljiše placeno 5 DM privedeno namjeni

                                                                 - 2 -

   iprodavano po 300 eura 1m2. - informacija uzeta  iz dnevnog tiska ) Od tih preko noci velikih zarada Država Hrvatska nije dobila niti jednu kunu. Sve je završilo u privatnim džepovima odabranih. Molimo Vas ne stvarajte uvjete za takvu pljačku Hrvatskog nacionalnog bogastva, bez obzira koliko vi osigurali svojoj djeci imovine I novaca, ako je država siromašna biti će I oni. Moralni je bijednik bogati garđanin u siroamšnoj državi, posebno ako je to bogastvo stečeno na račun nacionalnog.

 Hrvatski Svjetski Sabor je 2002 godine uputio  Zahtjev Vladi i Saboru RH da se zemljište uz more i objekte ne prodaje nego da sa tim  zemljištem upravljaju lokalne zajednice. Objavljeno na

www.hssd.hr

Lokalne  zajednice trebaju  određivati godišnju rentu .Oni  najbolje zanju vrijednosti tih zemljista, tako da godišnja renta bude pravična za sve korisnike. Ukoliko se donese Zakon koji će omogućivati prodaju turističkog zemljišta kojeg sada koriste vlasnici objekata onda postoji mogucnost da  će svi vlasnici ograditi to područje do mora i time fizički onemogućiti svim građanima RH da koriste svoje ustavno pravo na opće dobro koje je zakopanom o moru i pomorstvu određeno 19 metara od mora ..

  Danas imamo slučajeva da su po negdje  postavljene ograde koje smetaju narodu da moze nesmetano koristiti svaki centimetar svog prirodnog bogatstva, nego ga mogu koristiti samo povlašteni . Po sadašnjim   Zakonima RH to je protupravno a sutra ako se prihvati predloženi Zakon o turističkom zemljištu, i ukoliko zakon bude usvojen,a  ne bude precizirano  da se prisup moru ne moze ogranmiciti nikakvim pravom, vlasnici ce sigurno pokusai ograđivati more i time ono  prestaje  biti  opće narodno nacionalno dobro i postaje dobro tajkuna.

  Smatramo to neprimjernim i nepotrebnim osiromasenja svih gradjana Hrvatske i stvaranje milijardera koji će to postati preko noći, ako se usvoji ovakav predloženi zakon .

 Molimo Vas ne dozvolite da se usvoji takav zakon,  i nemojte biti sudionici pljačke svog vlastitog Naroda koji Vas je izabrao da ga zastupate i dao Vam povjerenje da u ime njega donosite Zakone. Svaki zastupnik u Saboru RH koji digne ruku za taj zakon može biti proglašen  izdajnikom i to onog naroda koji mu je dao povjerenje. Molimo vas nemojte biti izdajnici svog vlastitog naroda. Budite nihovi istinski  zastupnici i izborite se za narodne  interese jer su to nacionalni interesi koje ste i  po zakonima RH dužni zastupati.

U nadi da ce te prihvatiti  naš prijedlog srdačno Vas pozdarvlajamo!

                                                                                        Predsjednik:

                                                                                        Niko Šoljak prof. ing..